__________________________________________________________________Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ_________________________________________________________________

Translate

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Εορτασμός Φθινοπωρινής Ισημερίας από το ΥΣΕΕ ΚΡΗΤΗΣ.

Εχθές και σύμφωνα με το επίσημο εορτολόγιο της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας τελέσαμε ιεροπραξία για την

Φθινοπωρινή Ισημερία, τον κυρίαρχο θεό του μηνός, Ήφαιστο και τις αντιστοιχούσες αρετές  Φιλοπονία και Ευμηχανία.


Ισημερίες (εκ των λέξεων "ίση" και "ημέρα") ονομάζουμε τα δύο σημεία του ετήσιου κύκλου, 

 κατά τα οποία η παρέκκλιση του άξονα της γης είναι μηδενική προς τον ήλιο, με αποτέλεσμα 

η διάρκεια της ημέρας και της νύκτας να είναι ίσες. 

Στην θεολογία των Ισημεριών, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως τέλεια "εξισωμένος" κατά την λογικότητα και τον συναισθηματικό του κόσμο, άρα απολύτως ικανός για να πραγματοποιήσει βήμα ψυχικής εξέλιξης.


Ο Ηφαιστος είναι το ακάματο πυρ, η σοφία που κινεί όλο το Πυρ του σύμπαντος.

Ο Ηφαιστος βρίσκεται παντού, από μια καύση μεταβολισμού του ανθρώπου μέχρι τον πυρήνα ενός αστέρα. ΦΙΛΟΠΟΝΙΑ

Η Φιλοπονία ορίζεται ως μόνιμη εργατικότητα, η οποία, μέσω της επιμέλειας, του ζήλου και της σταθερότητος του υποκειμένου, επιδιώκει την επίτευξη υψηλών στόχων άνευ υλικού ενδιαφέροντος.

Αντίθετα της είναι η φυγοπονία και η καιροσκοπία. 

ΦΙΛΟΠΟΝΙΑ ΕΣΤΙΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ,

ΟΥ ΚΩΛΥΟΜΕΝΗ ΔΙΑ ΠΟΝΟΝ

(ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ)


ΕΥΜΗΧΑΝΙΑ

Ευμηχανία είναι η επινοητικότητα, η εφευρετικότητα, η επιτηδειότητα στην επινόηση μέσων για την επίτευξη αποκλειστικά αγαθών σκοπών.

ΛΥΣΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

(ΠΛΑΤΩΝΑΣ)

Το κείμενο εμπνεύστηκε από το βιβλίο ΑΡΕΤΗ2 του Βλάση Ρασσιά.Οι Έλληνες στην θρησκεία και κοσμοθέαση ακολουθούμε το επίσημο εορτολόγιο της Θρησκείας μας, που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να συνδέει αποτελεσματικά την αρχαία πραγματικότητα με την σύγχρονη, και την αρχαία αμεσότητα προς τους κύκλους της φύσης με την ηθική καθοδήγηση που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος.

Κάθε εορτή μας συνδέεται άμεσα με ηθική άσκηση σε συγκεκριμένες αρετές που έχουν σχέση με τους τιμώμενους θεούς.


Εκτός φυσικά από όλους τους χορηγούς, τους εθνικούς της Κρήτης,  που τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και με τις προσφορές τους, γλυκά, εδέσματα, οίνους, χυμούς, τσικουδιές και άλλα, την κοινότητα του ΥΣΕΕ Κρήτης θα θέλαμε να αναφέρουμε, τιμήσουμε, ξεχωριστά δύο εθνικούς της Κρήτης και τις ιδιαίτερες χορηγίες τους.

Στην πάνω φωτογραφία τον Κατρέα μας, για το προσχέδιο που έκανε με τους Γρύπες και όλο τον επόμενο κόπο και ψυχή που θα αφιερώσει ώστε να γίνουν τέλειοι και στην κάτω φωτογραφία την Margarita Chermidova που με το έργο της σε πυρογραφία, έδωσε κύρος στην πρόθεση του ΥΣΕΕ Κρήτης να τιμήσει τον μεγάλο μας χορηγό Βεργάκη Κωνσταντίνο(Κυνικό).


  Χρόνια πολλά. 

Καλό φθινόπωρο σε όλους. 
Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίες του δικτυακού τόπου yseekritis.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του ΥΣΕΕ Κρήτης. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το yseekritis.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου yseekritis.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το ΥΣΕΕ Κρήτης. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το yseekritis.gr.