__________________________________________________________________Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ_________________________________________________________________ ___________________________________________________________________The website of Hellenic Ethnic Religion in Crete.__________________________________________________________________

Translate

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ιερό Δίκτυννας (Δικτυνναίο) - Χανιά

  

Το Δικτυνναίο ιερό βρίσκεται στον όρµο Μένιες, ακρωτήριο Σπάθα, στα Χανιά.

Ιδρύθηκε κατά τον Ηρόδοτο από Σαµίους της Κυδωνίας γύρω στο 524 π.α.χ.χ.

Αν και η ύπαρξη του εκεί Ιερού χρονολογείτε από τα κρητομυκηναϊκά χρόνια.

Εκεί λατρευόταν η θεά Δίκτυννα, Βριτόμαρτυς, Αρτέμιδα.  

Βριτομάρπεια. Δικτύνια.

Εντυπωσιάζει ο πλακόστρωτος δρόμος 16 χιλιομέτρων που συνέδεε το ιερό με την πόλη Πολυρρήνια.

Σήμερα σώζονται μερικά χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ροδωπού.

Το 1913 εντοπίστηκε εκεί άγαλμα της θεάς, το οποίο μεταφέρθηκε στο μουσείο Χανίων.

Το 1922 το άγαλμα βρέθηκε στο έδαφος με μεγάλες ζημιές.

Το 1934, μεγάλη φωτιά καταστρέφει το μουσείο ολοσχερώς με συνέπεια την ασβεστοποίηση των περισσοτέρων αγαλμάτων. Το άγαλμα γλύτωσε με μεγάλα τραύματα.

Δυστυχώς σήμερα, όπως και στους περισσότερους ναούς των προγόνων μας, υπάρχει στο σημείο του ιερού, ο χριστιανικός ναός των αγίων πατέρων, ο οποίος χτίστηκε με υλικά του ιερού, καθώς και επιγραφή, το 1894, μετά από την καταστροφή του.

                                      Από το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων.


Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίες του δικτυακού τόπου yseekritis.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του ΥΣΕΕ Κρήτης. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το yseekritis.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου yseekritis.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το ΥΣΕΕ Κρήτης. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το yseekritis.gr.