__________________________________________________________________Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ_________________________________________________________________ ___________________________________________________________________The website of Hellenic Ethnic Religion in Crete.__________________________________________________________________

Translate

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ - ΚΟΥΡΗΤΕΣ


Οι απόλυτοι κρητικοί δαίμονες. 

Τα θεμέλια αυτού που σήμερα ξέρουμε ως ΚΡΗΤΗ θεμελιώθηκαν με την

γέννηση τους. 

Σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκαν ελάχιστα πριν τον Δία με σκοπό τους την προστασία του  Διός και της Κρήτης.

Οι Ιδαίοι ήταν πέντε αν και υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να ήταν 10 ή και 100.  

Τα ονόματα τους ήταν:

Ο Ιδαίος Ηρακλής(όχι ο θεός).

Ο Επιμίδης.

Ο Παιωναίος.

Ο Ιάσιος

Ο Ίδας.

Τους έχουν δοθεί και ονόματα από εργαλεία μεταλλουργίας ή τα εργαλεία της μεταλλουργίας πήραν τα ονόματα τους από τους Ιδαίους. 

Ονόματα όπως: Κέλμις, Ακμων, Δαμναμενεύς, Ακεσίδας.

Πολλοί μύθοι δίνουν την δικιά τους εκδοχή για την γέννηση τους. Οι δύο επικρατέστεροι είναι οι παρακάτω αν και υπάρχει και άποψη ότι ο πρώτος μιλά για την γέννηση των Κουρητών και ο δεύτερος για την γέννηση των Ιδαίων. Αυτό όμως που έχει επικρατήσει γενικότερα είναι ότι Κουρήτες και οι Ιδαίοι Δακτύλιοι ταυτίζονται. Σίγουρα στην περίπτωση της μη ταύτισης οι Κουρήτες αποδίδονται ως απόγονοι των Ιδαίων Δακτύλων και όχι το ανάποδο.

Μύθοι γέννησης:

α)Οι Ιδαίοι φύτρωσαν όταν έπεσαν τα πρώτα δάκρυα από το μωρό Δία.

β)Ξεπήδησαν από την γη όταν η Ρέα έχωσε τα δάχτυλα της στο χώμα από τους πόνους του τοκετού.

Άλλοι τόποι των Κουρητών θεωρούνται η Φρυγία,  Αιτωλία, Ακαρνανία, Εύβοια 

Αναφέρονται και ως ακόλουθοι της Θεάς Κυβέλης. 

Στα μυστήρια των Ιδαίων Δακτύλων της Κρήτης διδασκόταν το μυστικό της κυκλικής γέννησης και κατ΄ επέκταση του κυκλικού θανάτου αλλά και μια σειρά από θεραπευτικές πρακτικές. Στο ανώτερο τους στάδιο, όπου ο επικεφαλής τους μυσταγωγός(Οργιοφάντης) ονομαζόταν Κουρήτας διδασκόταν στους μύστες η δυνατότητα της Ενόρασης. Κουρήτες λέγονταν και όσοι συμμετείχαν σε οργιαστικές τελετές αναπαριστάνοντας τη γέννηση του Διός.

Η πόλη του Ηρακλείου οφείλει το όνομα της στον Ιδαίο Ηρακλή.

Στον ίδιο δίνεται και ο τίτλος του ιδρυτή των Ολυμπιακών αγώνων όταν σε μια επίσκεψη τους στην Πελοπόννησο έκαναν αγώνα δρόμου στον οποίο νίκησε ο Παιωναίος. Ο Ηρακλής όμως έτρεξε και τον στεφάνωσε με κλαδιά αγριελιάς και έθεσε το ευ αγωνίζεσθαι. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος γίνονταν αγώνες προς τιμής τους κάθε 5 χρόνια. Οι αγώνες αυτοί σταμάτησαν μετά από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Ο Κλύμενος, βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ο οποίος μετά τον κατακλυσμό εγκαταστάθηκε στην Ολυμπία, απόγονος του Ιδαίου Ηρακλή, και καθιέρωσε  βωμό προς τιμή των Ιδαίων Δακτύλων.

Αναφορές:

Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει: << Όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα ανέθεσε τη φύλαξη του παιδιού στους Δακτύλους της Ίδης, οι οποίοι λέγονταν και Κουρήτες και είχαν έρθει από την Ίδη της Κρήτης. Αυτοί ήσαν ο Ηρακλής, ο Παιώνιος, ο Επιμήδης, ο Ίδας και ο Ιάσιος. Ο Ηρακλής που ήταν και μεγαλύτερος έβαλε τους αδελφούς του, κάνοντας ένα αστείο, να τρέξουν σε αγώνα και στεφάνωσε το νικητή με κλαδί αγριελιάς, που την είχαν τόσο άφθονη, ώστε στοίβαζαν φρεσκοκομμένα φύλλα και τα έστρωναν, για να κοιμούνται.

Oι Iδαίοι Δάκτυλοι στην Oλυμπία κοιμούνταν, μας πληροφορεί ο Παυσανίας (Hλ. I, 7,7), επάνω σε χλωρά φύλλα ελιάς.

 Λένε ότι ο Ηρακλής έφερε την αγριελιά από τις υπερβόρειες χώρες, τις χώρες που ήσαν πέρα από τον άνεμο Βορέα ….>> (Παυσανίας, «Ηλιακά» 1, 5 - 8 )

Ο Παυσανίας στα «Ηλιακά» (1, 5–8 και 3.74) θεωρεί τους Ιδαίους Δακτύλους Κρητικούς

και τους ονομάζει: Ηρακλή, Παιωναίο, Επιμήδη, Ιάσιο και Ίδα και συνάμα αναφέρει ότι από αυτούς ο Ηρακλής έφυγε από την Κρήτη και πήγε στην Ολυμπία όπου ίδρυσε τους Ολυμπιακούς.

Ο Πλάτωνας στους «Νόμους» αποκαλεί την Κρήτη «τόπον των Κουρητών», των οποίων ο χορός είναι άξιος μιμήσεως:. «Ούτε πάλι να παραλείψουμε τις χορευτικές κινήσεις που είναι άξιες μιμήσεως, όπως συμβαίνει στην Κρήτη, τον τόπο αυτών των Κουρητών με τα ενόπλια παιχνίδια και στη Σπάρτη με τα παιχνίδια των Διοσκούρων.»….. (Πλάτων, Νόμοι

Ζ 795 – 797)Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίες του δικτυακού τόπου yseekritis.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του ΥΣΕΕ Κρήτης. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το yseekritis.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου yseekritis.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το ΥΣΕΕ Κρήτης. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το yseekritis.gr.