__________________________________________________________________Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ_________________________________________________________________ ___________________________________________________________________The website of Hellenic Ethnic Religion in Crete.__________________________________________________________________

Translate

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Βριτομάρπεια. Δικτύνια.

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που έχουμε για τους παραπάνω εορτασμούς προς τιμήν της 

Βριτόμαρτυς, Βρυτόμαρτις, Βριτόμαρπις, Δίκτυννα.

Ο διαχωρισμός μεταξύ βριτόμαρτυς,

Δίκτυννας ή Βριτομάρπειων, Δικτύνιων χάνεται στον χρόνο. Η Βριτόμαρτυς ταυτίζεται στην κρητική λατρεία με την Δίκτυννα και οι εορτασμοί τους. Όπως και οι δύο με την Αρτέμιδα. 

Από πηγές βλέπουμε ότι τα Δικτύνια αναφέρονται ως κρητικός εορτασμός προς τιμή της θεάς Δικτύνης και τα Βριτομάρπεια ως εορτασμοί στην πόλη Ολούντα της Κρήτης, προς τιμή της γονιμικής, σεληνιακής και αγροτέρας τοπικής θεάς Βριτομάρτιδος (Γλυκιά Παρθένος με τους Σολίνο και Ησύχιο), προστάτις των κυνηγών, των αλιέων και των ναυτικών, σχετικοί εορτασμοί με τις νεαρές κοπέλες, την νεότητα. Τα σεληνιακά γνωρίσματα της Μινωικής θεάς Δίκτυννας και ως προστάτης των ψαράδων και κυνηγών που ήταν την ταύτισαν με την ολύμπια ομοούσια της Αρτέμιδα.

Εκτός των πολλών σπηλαίων στην Κρήτη που λατρεύονταν η Δίκτυννα ή Βριτόμαρτυς,  υπήρχαν και πολλοί ναοί προς τιμήν της. Όπως το Δικτυνναίο ιερό στον όρμο Μένιες στα Χανιά. 

Σήμερα έχει βρεθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου και ένας ναός αφιερωμένος στην Βριτόμαρτυς. Στην ίδια περιοχή επίσης έχει βρεθεί επιγραφή του 1ου π.α.χ.χ η οποία αναφέρει:

“ΕΥΚΛΕIΔAΣ ΚAI ΛΥΚΟΣ ΟI AΛΕΞIΜAXΩ BPIΤΟΜAPΠI XAPIΣΤHPIΟN”

Μυθολογικά η Βριτόμαρτις ήταν θυγατέρα του θεού Δία και της Κάρμης. 

Ζούσε στην Γόρτυνα  και κυνηγούσε στα βουνά. 

Όταν ο Μίνωας την ερωτεύτηκε και αυτή αρνήθηκε τον έρωτα του, την ακολούθησε για πολύ καιρό και όταν την πλησίασε έπεσε από το όρος Δίκτη στη θάλασσα και στα δίχτυα ψαράδων όπου και σώθηκε. 


Τα περιεχόμενα καθώς και οι υπηρεσίες του δικτυακού τόπου yseekritis.gr διατίθενται στους επισκέπτες του για προσωπική χρήση και ενημέρωση και δεν επιτρέπεται η χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την έγγραφη άδεια του ΥΣΕΕ Κρήτης. Επιτρέπεται η χρήση αυτών σε άλλους δικτυακούς τόπους εφόσον υπάρχει αναφορά και σύνδεση με το yseekritis.gr. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των περιεχομένων του δικτυακού τόπου yseekritis.gr για υβριστικούς ή δυσφημιστικούς σκοπούς. Το ΥΣΕΕ Κρήτης. δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων στις οποίες μπορεί να οδηγούν συνδέσεις από το yseekritis.gr.